Криза

Напоследък всички говорят за голямата финансова криза, обхванала държавата ни. Наред с емоционалните изказвания,  се усеща значително забавяне и спад в икономиката. Всички знаем, че икономиката се движи на цикличен принцип от възходи и спадове. Проблемът е в това, че когато хората започнат да говорят за криза, потреблението започва да се свива. Първата реакция е ограничаването на потреблението – хората спират да харчат. Първо се засягат луксозните и големите покупки – коли, апартаменти, почивки. Постепенно фирмите в засегнатите сектори спират да погасяват заемите си и кредитните институции фалират с несъбрани дългове. Можете да си представите спиралата, която се заформя. Колкото повече кризата завладява, толкова повече се самоподхранва.

Може да звучи налудничево, но за да се преодолее кризата хората не трябва да спестяват а да харчат! Всеки ден по новините слушаме как фалират предприятия и как съкращават служители, което допълнително влошава ситуацията.

Характерно за кризата е намалената ликвидност. Хората и фирмите нямат кеш. Когато нямаш кеш, отиваш в банката за кредити. Следва друга особеност на кризата – високи лихвени проценти и отказване на заеми. Опитайте се да си представите условията описани по-горе. Когато настъпят затрудненията фирмите започват да уволняват служителите си и така се повишава безработицата. Бъдете много внимателни при напускането на работата си.

Не забравяйте, че в кризата се крият и много възможности без значение дали имате собствен бизнес или работите за някого. В условията на финансова криза компаниите имат нужда от лидери и ефективни служители – хората, които да ги изведат напред в тези трудни условия. Това са възможности за наистина стойностните специалисти. При кризата цените на много стоки и услуги падат, за да се продава повече. Сега е лесно да се договорят големи отстъпки и да се обединяват фирми. (Ако разполагате с пари в брой)

Вашата фирма засегната ли е от кризата? Ще се радваме да споделите…

1 Comment

  1. “При кризата цените на много стоки и услуги падат, за да се продава повече” – грешка.
    В дефлационна криза като сегашната, спада потреблението и това принуждава бизнесите да намаляват цените си, за да не загубят и без това залиняващото потребление. Не за да постигнат увеличаване на продажбите, а по-малък техен спад.
    В следващия епизод – какво да правим в задаваща се хипер-инфлационна криза. Е тогава вече парите наистина нямат стойност и от немай-на-къде пазаруваш на мига…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.