Как да се облечем за интервю

облекло за интервю, кариера, стил, бизнес стил

1. Костюм – Ако кандидатствате за административна или ръководна позиция е прието да се отиде на интервю с костюм. Това няма нищо общо с факта, че на вас не ви харесва да ходите с костюм. Ако нямате ще е добре да си купите поне 2 за да може да ги сменяте. При покупката трябва да съобразите цвят, плат и кройка. Избягвайте кафявото – то не е бизнес цвят. Ако ще си купвате за първи път си вземете тъмно син или тъмно сив костюм без раета с изчистена кройка. Така ще може дат го носите с почти всички видове ризи. Не забравяте да махнете марката по ръкавите и конците (ако е нов). Виждал съм хора, които си ги носят така. Това означава, че не сте наясно и крещи от клиометри, че това е първият ви костюм. Като цяло правилото е: ”Ако костюмът е на рае, ризата е изчистена и обратното”.

2. Риза – Вземете си риза, която отговаря на номера ви, като се стремите да си подхожда с костюма. Ако не сте сигурни винаги може да ис вземете бяла. Много добра комбинация в тъмно син костюм с розова риза. 3. Вратовръзка – Вратовръзката трябва да е вързана правилно и да си подхожда с костюма и ризата. Ако не сте уверени винаги може да си вземете тъмно синя или черна.

4. Обувки – Черни лъснати официялни обувки, точка.

5. Колан – Задължително същият цвят като обувките.

6. Часовник – Колкото по-скъп и изчистен толкова по-добре.

7. Коса – Подстригана и прибрана.

8. Брада – По възможност без брада.

9. Пръстени – Ако не сте женени, моят съвет е не, за жените максимум по един на ръка.

10. Обеци – Мъже – не, жени малки и дискретни

11. Хигиена – Да, трябва да се къпете всеки ден поне веднъж!!

12. Парфюм – Не прекалявайте. Идята на парфюма е да накара присъстващите са се чувстват комфортно в присъствието ви, а не да ги задушите.

13. Химикал и тетрадка – Носете си хубав химикал и качествена тетрадка.

3 Comments

  1. Ахахаха… наистина е елементарно, но почти никой не спазва тези правила. Аз най-много се дразня когато някой ми дъвче дъвка с отворена уста на среща и си мисли, че ще получи работата, за която кандидатства.

  2. 🙂 На мен ми се е случвало кандидат да седи с шапка (с козирка) по време на интервю, с доста старо и не актуализирано СиВи и да се прави на тежък пред колежката ми (понеже беше нова и се учеше още я оставих да води това интервюто, но той видя, че още е неориентирана и започна да се прави на велик). Е, накрая не издържах.. Попитах го за две от местата, на които е работил и беше споменал преди това, кога е било това, след това – защо го няма в СиВи-то му, и когато получих отговор “ми ‘щото е мноо’ старо т’ва”… 🙂 му казах: “Значи искате да кажете, че дори не сте си направили труда да актуализирате СиВи-то си и се опитвате да ни убедите, че сте мотивиран и искате тази работа !? А и това да седите на ИНТЕРВЮ пред две дами с шапка.. – не знам до колко добър вариант е “т’ва” ! ” . След което се получи доста неловко мълчание и само един соколов поглед се прокрадваше в тишината.. моят, насочен към него… 🙂 Тогава колежката стеснително каза “Ами..аз нямам повече въпроси”… и интервюто приключи.
    Малко стана като доброто и лошото ченге, но той буквално не я взимаше насериозно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.