Как да се мотивирате да работите

Мързелът е основен враг на производителния труд. Той се появява най-често, когато човек не е изправен, пред неотложна задача. Всички сме изпитвали моменти, в които, когато времето изтича между пръстите ни, става някак твърде мързеливо, всички извинения изведнъж се изпаряват.

мързел

Мързелът причинява отлагане!

Отлагане на нещата за по-късно – и в резултат стават много, много по-трудно. Как да предотвратим това да се случи и да си свършим работата навреме, без да се поддаваме на мързела. Нека видим.

Ако не искате да правите нищо, но изглежда, нещо е необходимо (не спешно), може да се поддадете на мързела. Слушайте себе си: искате ли да не работите, а например да мечтаете, блеейки в тавана? Добре. Дайте си такава възможност.

Позволявайки си да правите това, което искате, вие сами ще искате да правите това, което трябва. Удовлетворявайки желанието, скоро ще искате да работите усилено. Важното тук е да не се ограничавате.

Не са малко тези, които не могат да се насилят да работят, защото си въобразяват КАК ще им е трудно да си вършат работата, буквално да се насилват. Не е изненадващо, че след подобни „утвърждаващи живота“ фантазии, буквално няма да ви се иска да се движите. Добре е да си представите, че работите лесно и с удоволствие, представете си процеса на приятна работа. Една минута е достатъчна. Започвайки да работите, ще се изненадате, че работата ви се движи точно така, както според вас трябва да е – бързо и лесно.

Често осъмвате или замръквате в социалните мрежи!

Това пречи на работата. За минута неусетно времето ви се прахосва, а с него и спестяванията. И тогава не се чудете, защо все няма време, няма пари!

Ако нещо ви е толкова трудно, че не ви се захваща с него, заемете се с нещо, което разтоварва. Това правете като пауза от тежката или отегчаваща работа.

Започнете с по-лесна задача. Като се справите с нещо, отнемащо време, може много бързо да загубите бойния си ентусиазъм и да завършите всички останали задачи некачествено. И така, като свършите сравнително бързо работа в бърз ред, вие положително ще се заемете със следващите задачи в положителна вълна. Така ще може да се забавлявате с мисълта за успешен ден.

Планирайте работата си!

Редица от тези, прости препоръки, са способни да улеснят работата и живота ви. Достатъчно е да ги следвате или поне мъничко от дадените съвети да опитате на свой гръб!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *