Как да помогнем на детето си в ученето?

Всеки родител е потънал в грижи, свързани с работата, с ежедневието, със задачите, които не спират да се трупат ежедневно. Важно е да не забравяме, че трябва да бъдем част от живота на децата си – да им помагаме с ученето. Как да се случи това обаче, когато сме толкова заети?
Като за начало има две неща, които може да провокирате у вашето дете.
дете
Мотивация
Преди всичко важно е да пробудите у детето мотивация за това, че трябва да учи. Може би ви звучи трудно, дори невъзможно, но начини има.

Личен пример
Виждайки как се трудите и как не спирате да учите, вашето дете ще бъде по-мотивирано да не се отказва.

Как реално да помагате на детето си да учи по-ефективно?

Отделяйте време да учите заедно

Нека не забравяме, че основната ни задача като родители е не да се грижим единствено за храната и облеклото на децата, а за тяхното възпитание, образование и изграждане като личности. Не им помагаме, когато работим до късно и ги оставяме на самотек. Отделянето на време за справяне с домашните изгражда връзка на доверие между детето и родителя му. Това не означава, че трябва да пишете домашните или да учите уроците вместо него. Вашата роля е да напътствате, да водите процеси, докато се научи само да се справя с поетата отговорност. Докато успеете да го възпитате само да следи задачите си, ще трябва да сте до него за подкрепа.

Изградете стриктен график за учене всеки ден
Изграждането на учебен график у дома е полезно за бъдещето на детето. Така то се научава да приоритизира, да разполага с времето си. Освен това знае, че за да играе, трябва първо да е научило.

Фокус върху задачите с възможност за планиране
Когато учим, само учим. Не се занимаваме с компютри, телефони, таблети и други. За да приключи ефективно и бързо с домашното, докато го прави, нека всички възможности за разсейване бъдат отстранени.

Игрите и компютърните занимания – след като е написано домашното
Едва след като е приключило с домашните и уроците, подредило е чантата, тогава може да поиграе на каквото иска. Любимите настолни игри, пъзели, конструктори „Лего“ и всичко останало ще почака. Така хем удоволствието от играта ще се засили, хем детето ви ще има мотивация да го направи.

лего дупло

Виж всички продукти „Лего“ в промоция в детски онлайн магазин „Комсед“.

Важно е да възпитаме у децата отговорност към учебния процес. Те трябва да знаят, че е тяхно задължение, и ако не го изпълнят – ще има последствия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *