Как да договорим по-висока заплата – част II, Време за преговори

Прочетете Част 1

Много често когато говорим за опрделяне на възнаграждението, hr-а дава диапазон, например 1500 – 1800 за определена позиция. Така той прехвърля топката във вашето поле. Ако не поискате 1800 той със сигурност ще ви даде 1500. Вие сте пручили пазара и веднага може да прецените дали това нее блъф. Ако диапазонът е реален, то тогава вие разбира се атакувате максимума. Как става това. Това става с аргументация. Може да прочетете статията ни за “Създаване на работно портфолио”. Ако нямате такова все още е добре да се опрете на конкретни постижения от автобиографията си.

Нещо, което съм изпробвал лично и винаги е давало резултати. Имате диапазо т. нар. “рейндж” 1500 – 1800. Очевидно трябва да се ориентирате някъде между тези 300 единици. Гледам на тях, като на скала. Обикновените кандидати взимат 1500, а отличните взимат 1800. Колкото по-уникален успея да докажа, че съм толкова повече се доближавам до 1800. Обикновено говоря за:

1. Опит – това е силен аргумент който ви тласка към горната граница

2. Награди, сертификати, постижения – също добра стратегия

3. Образование – Образование, опит свързан с образованието и кандидатстване за позиция отново в сферата на придобитото образование е много мощна комбинация. 3 в 1!

4. Чужди езици – ако е необходимост в работата ви е добро предимство

Ако се опрете на тези четири компонента вие определено се доближавате до горната граница. Никога не искайте максимума. В този случай кажете, че на база 1,2,3 и 4 вие ще сте мотивиран да работите за 1700. Това не е трик или магия, а аргументация на мотивирана кандидатура. Никога не лъжете работодателя. Просто се опирайте на фактите. Винаги когато излъжете ви личи.


ЗАПОМНЕТЕ: Печеливша стратегия по време на преговори е да отстъпите за неща, които не са толкова важни за вас и същевременно да получите неща, които са от първостепенна важност като компенсация. Прочетете Част 1


4 Comments

  1. ако фирмата дето кандидатстваш е стил HP, MS Bulgaria и др. такива ще говориш с HR там може да ги говориш глупостите описани по горе и евентуално да изкараш някой лев отгоре. всички останали случаи несе прави на луд – кажат ли ти две цифри избираш средата или малко отдолу – по ниската заплата е за предпочитане – 100лв неса болка за умиране ако зимаш 1700 вместо 1800 – работодателя ще те хареса че несе лакомиш и започваш работа с много голям плюс – все ще се намери някой идиот на 20-22години дет да поиска много пари и да бъде изгонен – тогава ти трупаш още повече точки и ставаш по ценен кадър – върши си работата и си трай – като стане време за увеличения няма да те подминат – иначе ще караш до някъде и ще те сменят и почваш пак да търсиш работа – запомнете – работата никога не е приятна за постоянно – без значение колко ти плащат винаги ще има някой дето ще получава повече – и най важното ПО-ДОБРЕ СТАБИЛНА КАРИЕРА И ПОСТЕПЕНЕН РАЗТЕЖ ЗА СПОКОЕН ЖИВОТ ОТКОЛКОТО – ПОСТОЯННО СМЕНЯНЕ НА ФИРМИ И БЕЗРАБОТЕН НА 40 ГОДИНИ

  2. Говориш глупости, nik. Тъкмо това бих посъветвал колегите си ако са ми конкуренти – да си кютат и станат ценни кадри. Не ме размивай – така НЯМА да напреднат, тъкмо напротив – ще се водят ДОВОЛНИ от заплатата и ще ги оставят на нея до дупка!

  3. Съгласен с James. “Ценните кадри” са добричките хорица във всяка фирма, които никой за нищо не ги бръсне. Те винаги са на опашката на уважението и на доходите. Всеки смята, че те са длъжни да вършат всичката черна работа, и ако може да не се обаждат много, особено за пари.
    Аз лично съм установил, че просто НЯМА работодател, който да ти даде повече пари по свое желание. И аз до скоро бях “ценен кадър”. Когато обаче ми писна и си хвърлих молбата ми предложиха 100% увеличение. Човек трябва да се бори, иначе не става!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *