Какво не ни стига, за да имаме мечтаната работа

търся работа

[googmonify]0429120405:left:468:60[/googmonify]

Наскоро разговарях с една позната, която в момента е изпълнителен директор в мултинационална компания. Попитах я какви качества трябва да притежава един кандидат, за да вземе работата, която иска. Каза ми, че има само три неща …

1. Да говори английски език. Ама да го говори и пише добре, а не само да си мисли, че може. В момента повечето български компании се купуват от чужди инвеститори и английският език се превръща в необходимост. Това включва писане на репорти, водене на кореспонденция и преговори.

2. Да има познания в областта.Ако кандидатсваш в М-тел, например, за позиция “Продуктов мениджър” има определен обем знания, които трябва да се усвоят. Не е задължително да имаш предишен опит! Не, че ако имаш, ти е в минус, но не е задължително условие. Трябва да знаеш какви са продуктите и с какво се характеризира бизнес модела. Един приятел беше кандидатствал във фирма за доставка на интернет и го питаха: “Какво е телефон?”… Чудесен въпрос, не мислите ли – ако ще продава интернет, трябва да знае как се пренася.

3. Да си между 25 – 30 години, да имаш визия за себе си, т.е. да знаеш какво можеш и как да го направиш и да си добър психолог. Последното говори за твоите способности да общуваш с хората, да ги накараш да ти повярват, че ти си точно техният човек на момента!Специалистите се създават на работното място, а не в университета. Това е нещо като да четеш за войната и да излезеш на бойното поле.

Истината боли, но фактите са такива. Ще очаквам вашите коментари или допълнения с голям интерес.

3 Comments

  1. Статията е много добра…определено си заслужава и аз също смятам, че не много ни трябва, за да имаме добра работа, така че три неща найстина стигат-въпросът е дали ги притежаваме !?!

  2. Да. Също така е добре да се знае коя е мечтаната работа, все пак. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *