Какви услуги предлагат HR агенциите

Какви услуги предлагат HR агенциите. Благодарение на тях, процедурата за намиране на подходящия кандидат от страна на работодателите, и за намиране на подходящата работа от страна на кандидатите, е много улеснена. Тук ще се опитаме да обясним, какви са ползите за едната и другата страна, от използването на услугите на HR агенции.

Едва ли има работодател, който да не знае, колко скъпо струва наемането на неподходящия кандидат. Това е свързано, първо с разходи по назначаването му, после с разходите по освобождаването му, и не на последно място – изгубено ценно време. Всичко това възлиза на немалка сума пари, която може, ако не да спестите, то поне да оптимизирате до минимум. Това може да стане, като потърсите услугите на някоя HR агенция. Благодарение на HR-ите (служителите в HR агенцията), Вие ще си спестите не само средства, но и време. Ще се предпазите от назначаване на неправилния служител, защото първоначалния подбор ще бъде направен от агенцията. Така, на Вас няма да Ви се налага да преглеждате купища с автобиографии, да избирате, да се срещате с всички кандидати за провеждане на интервю и т.н. HR-ите ще изпратят при Вас само тези кандидати, които отговарят точно на изискванията Ви за вакантната длъжност, и в крайна сметка, Вие ще решите кой кандидат да назначите на работа. Естествено, услугите на HR агенциите не са безплатни за работодателите, но каквато и да е таксата на избраната агенция, със сигурност ще Ви излезе по-евтино, отколкото ако сами си търсите служител, и цялата процедура по подбора пада на Вашите плещи.

Уважаеми кандидати за работа, ако се обърнете към HR агенция за намиране на подходящата за Вас работа, Вие също ще си спестите много време и нерви, защото няма да Ви се налага да обикаляте от фирма на фирма, да се явявате на интервюта, да чувате познатото „Ще Ви се обадим”, а в крайна сметка всичко да приключи до първото интервю. Възползвайки се от услугите на HR агенция, Вие ще бъдете повикани, само след като е направен първоначалния подбор, HR-ите са преценили че отговаряте на изискванията за дадена длъжност и ще бъдете изпратени на същинското интервю при работодателя. Важно е обаче да Ви кажем, че крайното решение кой кандидат да бъде нает, не е на HR-ите, а на конкретния работодател. За това не бива да се сърдите на служителите в HR агенцията, че са Ви изпратили на интервю някъде, но не са Ви назначили на вакантната длъжност. Друго важно нещо е, да сте наясно, че HR агенциите нямат право да вземат такса от кандидатите за работа. Въпреки това обаче, все още има агенции които го правят.

Работодател или кандидат, няма значение, Вие винаги може да се обърнете към HR агенция за услуга. Възползвайки се от такива услуги, Вие ще си спестите време, нерви и средства, защото работата на HR агенциите е да направят първоначалния подбор на кандидатите, и да повикат само тези, които отговарят на изискванията за дадена длъжност. Това е в услуга не само на работодателите които търсят подходящия кандидат, но и на търсещите работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *