За или против вратовръзката…

Бизнес облекло и стил

Има фирми и организации, които изискват от служителите си да се обличат по определен начин. Общоприето е, че за определени длъжности, човек трябва да се облича според правилата на организацията. Ако човек работи на строеж, очевидно има нужда от работни дрехи – каска, предпазни очила и ръкавици и т.н. Какво става обаче с хората, които заемат ръководни или административни постове. Те носят риза, панталон, вратовръзка и неудобни кожени обувки. Как вратовръзката ни помага да си вършим по–добре работата? А неудобните обувки? Кой е казал, че така е по-добре? Ето моето мнение …

Според мен лично основната идея на униформата или специфичния стил на обличане е да изрази принадлежност (засилване на корпоративната идентичност) и да помага за по-ефикасно и ефективно извършване на дейността. Нека ви дам един пример. Представете си за момент една бърза кола. Представихте ли си я? Добре ако сте като повечето хора в съзнанието ви изниква образът на някаква скъпа марка с много спойлери и множество стикери на тунинг фирми по нея… Е имам малка изненада за вас. Истински бързите коли са грозни и се състезават във Формула 1. Там всеки детайл от корпуса е подчинен на това колата да е бърза и стабилна. Всички излишни дрънкулки са махнати. Това ми е идеята за униформата и работното място. Как да мислиш креативно ако вратът ти е стегнат? Ако на интервю ме попитат за мнението ми за облеклото по време на работа бих дал този пример.

Помислете си кога сте най-продуктивни. Понеделник сутрин когато сте с бяла риза и черен панталон или Събота сутрин по халат с чаша кафе пред лаптопа. Когато става въпрос за вдъхновение и креатвност мисля, че трябва да се отчитат фактори като този.

Имате ли проблеми с вашия работодател относно облеклото. Може да ги споделите като напишете коментар.

2 Comments

  1. Аз лично не виждам практическа полза. По-скоро е естетически възприето и така изглежда по-представително. Според мен е пресилено да отидеш с вратовръзка на интервю за по-обикновена позиция. Ще си помилслят, че си натегач.

  2. Ако се работи с клиенти, бих предпочел вратовръзката. Създава респект и вдига нивото на фирмата. По-сериозно изглежда всичко. Болидите от Формула 1 са изключително красиви между другото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.