Защо не ме викат на интервю за работа?

в очакване на обаждане за интервюТова е един въпрос, който си задаваме всеки път, когато пуснем своето CV до избрана от нас фирма или обява за свободна работна позиция. Истината е, че в повечето случаи ни пращат отговор за интервю за работа, но от вълнение на нас 3 дни ни се струват като 30.
И това наистина е вярно, когато човек е под напрежение.
Ето няколко причини: защо работодателят не Ви кани на интервю за работа:

1. Кандидатствали сте за позиция, която не отговаря на вашите компетенции
Напълно излишно е да изпращате CV-то си, ако не покривате изискванията на работодателя/HR агенцията, която е публикувала обявата за работа. В този случай е добре да се насочите към обяви, за които имате нужния опит и качества.

2. Минали са 3 часа, откакто сте изпратили имейла си
Това е първата и най – често срещана причина. Много от хората са под огромно напрежение и дори забравят, че няма кой да им отговори късно вечерта, по празниците и т.н. Тук Ви съветваме да изпращате мейлите си и да чакате търпеливо, защото ако изпратите 3 писма само в събота, за да питате защо не ви се обаждат за насрочване на интервю, вероятно така и няма да го получите.

3. Третата и основна причина: Има още много кандидати
В повечето уеб сайтове с обяви за работа може да видите колко кандидати са видяли обявата и колко от тях са кандидатствали. Ако не сте тесен специалист в дадена област сте забелязали, че освен Вас са кандидатствали още няколко стотин човека, а в някои случаи и над хиляда. Все пак, дори и да има още много желаещи може да се преборите за позицията. Истината е, че понякога обратният отговор може да се забави повече от очакваното, но това не е повод за притеснение. Ако минат 2 – 3 седмици без отговор, тогава може да се притеснявате, че не сте одобрени. Или просто да кандидатствате за друга позиция. Важно е да имате самочувствие и вяра в себе си.

4. А може би наистина не са Ви одобрили…
Както първата причина, така и тук са свързани правилната преценка и реалността при кандидатстване. Дори и да смятате, че сте подходящ кандидат, то има голяма вероятност да не успеете да грабнете вниманието на работодателят. Огромен проблем сред българските кандидати за работа е липсата на умение да представят себе си възможно най-добре. Все пак е добре да можете да преценявате възможностите и познанията си, когато кандидатствате за дадено работно място. Ако сте си пуснали CV – то, само за проба, то наистина може да не сте одобрени. Ако пък имате основание да бъдете назначени на тази позиция в тази компания, то чакайте с нетърпение отговора, независимо колко време е минало. Не забравяйте, че може да Ви се обадят дори след 3 месеца, когато са избрали грешния човек и той не се е справил с работата. Тогава е и Вашият шанс да блеснете.

2 Comments

  1. С годините установих, че пускането на CV все повече се е превърнало в пускане на фиш за тото – пускаш CV с 2 висши и “чакаш от умрял писмо”…

  2. Компаниите пускат обявите, с цел събиране на лични данни. Няма логика при този глад за персонал (новината, с която ни заливат) да не получиш обратна връзка за насрочване на интервю. Освен това една HR ми каза, че нямали нужда от служител, а просто са пуснали обявата, защото са им платили от организация да направят статистическо проучване за образованието и желанията на кандидатите за съответния бранш ! Направете си сметка за държавата, в която живеем !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.