Заплата

zaplata
Защо това е така? Има два основни фактора:

1. Работните заплати са разход за фирмата. От първия ден ти си разход. Освен това, за това колко добър и ефективен е един мениджър се съди за това как намалява разходите на фирмата. Ако те наемат на висока заплата караш мениджъра да изглежда зле. Целта е да се наеме качествен и ниско-платен персонал.

2. Има много хора, които биха се съгласили да работят вашата работа за по-ниско възнаграждение!  Това е факт, породен от глобализацията и напредъка в технологиите. Как да договорим по-висока заплата?

За съжаление няма кратък и ясен отговор. Няма и един единствен подход, който можем да наречем правилен. Ако имате нужда от сигурност (кой няма?) и не сте толкова опитни кандидати (ОК) с U<12, по-правилно е да приемете по малко но редовно възнаграждение. За по-самоуверените U>12 една среща с прекия ви ръководител може да доведе до 30% увеличение.

Големите пари идват при ОК. Направи си добро CV и се опитай да бъдеш информиран за пазара на труда. Трябва да се научиш да се продаваш добре. Записвай си постиженията в работата си (лесно се забравят) и мисли за ситуации, в които може да ги приложиш или споменеш-мотивационно писмо или интервю за работа. Това е чудесен източник на идеи за аргументация на CV-то ти с реални примери и ситуации. Хората, които наемат обожават истински примери!

Всичко, което правиш е малка стъпка напред към целта – “Да направиш изключително CV, в което всичко е на мястото си и да аргументираш кандидатурата си по най-убедителния начин.” Естествено заплатата ще съответства на усилията ти.

7 Comments

 1. Браво. Много е полезно. Дано да го използвам!


 2. Ако те наемат на висока заплата караш мениджъра да изглежда зле. Целта е да се наеме качествен и ниско-платен персонал.

  Не съм напълно съгласен с това. Не е голям шансът един добър професионалист да се задържи на ниско платена работа. Ако подчинените ти масово напускат компанията, това също те кара да изглеждаш доста зле като мениджър. В някои случаи за мен определящ фактор в търсенето на персонал е заплащането, а в други професионализма, но не трябва да се смесват двете неща.

 3. Проф. Лудвих Ерхард, бащата на немското икономическо чудо, не разсъждаваше като нашенските цървул- мениджъри. Неговият девиз беше: “Когато храниш със сено, бикове и биволи ще работят за теб. Когато храниш с плява, за теб ще работят кранти.” Точно тук е тайната на споменатото икономическо чудо. Докато нашенските потурнаци не проумеят това, бизнесът им няма да потръгне истински.

 4. Апостоле, кога си имал заплата повече от 240 лева?

 5. Това е най тъпия форум които съм чел …..
  Най качествената стока на най-ниската цена…Е та такова жовотно нема братле …
  Като плащаш малко ще ти се работи за малко ,персобналът ти ще е сбор , селяндури и необразовани глупци ,
  Щото то в българия малко криво се разбира това,пурво си помисли ХАМАЛИ ли ти трябват или хора които да ти развият бизнеса,Да привлекат клиенти и т.н.

 6. Тиично по ганьовси , разход бил този които кове благата за работодателя , е тая школа дето учи Ганьо пишман бизнесмена води до калпаво развитие на бизнеса . Точно в това е проблема на БГ робовладелците.

  Когато работника постъпи на работа , първата му заплата са я изработили колелгите , а работодателя е обрал каймака. Водело му се разход заплатите на работниците .
  Фирмата се изхранва и печели от трудът на работниците . Защо постоянно се изопачават нещата.Ако няма работници нямада има така “тежките” разходи за работодателя , но няма да има и приходи .Кой допринася за приходите и телефониста” бизнемен ” и този който свършва работата . Всички допринасят за благото на фирмата. но фирмата(работодателя) прибира по голямата част от благата . Никак не му е трудно на работодателя да обещае на клиент , че ще му свърши работа .Кой обаче я върши тая работа – оня дето се води разход на фирмата .
  Нещата са изкривени до безобразие и това точно се опитват да ни го набиват в тиквите, че ние сме боклука дето само яде а боклуците се сещаите кои са .
  Извинявам се ако има правописни грешки .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.