Жената мениджър

Жената мениджър
Когато някоя жена не може да отговори на дадена норма, защото нормата е направена за мъже, започват да се появяват предразсъдъци и напрежението ескалира. Когато става въпрос за качества като лидерство например, повечето хора инстинктивно правят асоциация с мъж, който ръководи. Жените очевидно нямат лидерските умения на един мъж, защото мислят различно, но това не означава, че не са добри лидери. От жените много често се очаква да се “подчинят” на стереотипите на обществото. Това може да ограничи значително шансовете им за кариерно развитие.

По въпроса са се изказвали много автори и има ожесточени дебати дори и в 21 век. Основните тези и схващания са, че жените са “емоционални”, а мъжете са “рационални”! Веднага искам да отбележа, че това е генерализация, тоест разбирайте “преобладаващата част от жените и мъжете са…”

Друг интересен дебат са заплатите. Някои специалисти считат, че мъжете трябва да бъдат по-добре платени от жените. Например ако за една и съща позиция жената взима определена сума, то за същата отговорност един мъж трябва да взема 20% повече. Аргументите са, че мъжете са по производителни и ако заплатите се изравнят, повече жени ще “влязат” в икономиката, което ще се отрази на стабилността в семействата и ще доведе до икономическа криза! Според мен това е нелепо!

Накрая искам да спомена нещо и за така наречения “стъклен похлупак” (glass ceiling). Това е термин, изпозван да се опише феномен, присъстващ в повечето икономики в Европа. Казано накратко жените могат да се развиват професионално до определено ниво. Например, в дадена компания има 5 отдела и 4 директора, които са мъже и 1 директор жена. Ако главният изпълнителен директор се пенсионира или напусне и иска да избере някой от тях на жената няма да бъде даден шанс с обяснението “в историята на компанията никога е нямало жена на тази позиция” или ще име фиктивен избирателен процес. Нейните качества няма да бъдат разгледани. Това е същността на стъкления похлупак. Ще се радвам да прочетем малко мнения на кариеристки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.