“Еразъм+” и новите + възможности за стаж в чужбина

еразъм
Актуални въпроси като: високия ръст на младежка безработица, ниско квалифицирана работа ръка, “глад” за добре подготвени кадри и т.н. – списък с теми, които често ни връхлитат от новинарските емисии или пък “плашещо” надничат от страниците на електронни и други медии.
Да, обаче в тази насока се работи и в резултат, пред младите хора се разкриват възможности, които само преди години са били несигурни, силно ограничени или изобщо несъществуващи.

Имам удоволствието да представя на Вашето внимание една от сигурните възможности за намаляването на негативните последици от гореспоменатите проблематични въпроси – програма “Еразъм +”. Вероятно малко от вас знаят, че през изминалата година Програмата своеобразно “еволюира” и обедини в себе си няколко обучители програми. Към настоящия момент е повече от достъпна за студенти и докторанти, които искат да натрупат професионален стаж извън България.

Новите възможности, които споменах, са свързани с това, че студентите вече могат да пътуват по “Еразъм +” повече от веднъж по време на следването си. Реално, можем да пътуваме до 12 месеца през всяка от образователните ни степени (включително и през докторантурата). Всичко това ни позволява, зъвршвайки курса си на обучение, да имаме минимум година професионален опит по специалността и то в компания в чужбина.
Добавената стойност или още добавените ползи за студентите/докторантите, избрали тази посока на развитие – Еразъм стаж, са повишаване на езиковите компетенции и то в професионален план, повишаване и на квалифицираността, гувкавостта и цялостните умения за прилагане на наученото в университета – на практика.

Истината е, че все повече работодатели ( в това число и експертите по подбор на карди) у нас разпознават Еразъм стажът като предимство при подбора на персонал. Това поставя студентите в много изгодна конкурентноспособна позиция. И разбира се повишава шансовете за намиране на желаната и търсена професионална реализация не сам в България, но и в друга страна.

Всичко това е прекрасно, но кандидатстването, заминаването и всички други въпроси винаги са били, хммм – “тегави”.
“Били” е правилната дума. Защото, ако сте решили да реализирате стаж по програма „Еразъм+“, вече можете с лекота да го направите посредством Еразъм Консорциум – Асоциация за подпомагане на академичната общност. Консорциумът е съставен от координиращата организация АПАО и партниращите й организации – Висши училища и агенция ЮЗИТ КАЛЪРС. Въпреки, че последното изречение звучи сложно – всъщност работата на служителите в Консорциума е да направят заминаването ни по Еразъм + по-лесно. И действително го правят, защото са млади, добронамерени и готини професионалисти.
Повече информация за това как да кандидатствате за стаж по “Еразъм+” и да подсигурите професионалното си развитие и CV чрез АПАО – потърсете на сайта на www.isic.bg в секция “Еразъм +.

Автор: Елеонора Михова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *