Девет стъпки към желаната работа

мечтаната работа

  1. Кажи на всички твои познати, че си търсиш работа. Статистиките показват, че най-често работа се намира, чрез познати. Днес е още по-лесно – достатъчно е да го напишеш на стената си във Facebook.
  1. Пусни обяви във всички достъпни за теб места – вестници, Интернет, публични места за обяви. Докато пускаш обяви със сигурност ще се натъкнеш и на друга полезна за теб информация, относно търсенето на работа.
  1. Отзови се по обяви за работа. Чети актуалните обяви за работа и се отзови, на интересните за теб. Подай документи, яви се на интервю и използвай всеки контакт за общуване с работодатели. Не се страхувай от неуспехите, те фактически са опит, който ще те доведе до получаване на желаната работа.
  1. Подай си документи в желани фирми, дори да не търсят служители. Твоите документи ще са им на разположение и ако се оваканти място е възможно да ти се обадят. Малко хора използват тази възможност. Но явявайки се в желаната фирма, нищо чудно да те харесат и изведнъж да решат, че имат нужда човек, като теб.
  1. Запиши се в агенция за търсене на работа. Според възможностите се запиши в общественото бюро на труда или платена агенция. Ако избереш втория вариант, се поинтересувай, коя/кои наистина се грижат за своите клиенти. Важно е също какви други възможности предлагат – помощ при оформяне на документи, курсове, мотивационни лекции и т.н.
  1. Посещавай всяко публично мероприятие. Когато си сред хора, от дума на дума, има вероятност да попаднеш на предложение за работа.
  1. Особено внимание обърни на мероприятията в областта, която желаеш да работиш. Ако се движиш в подходящите среди, шанса да намериш работа там е голям.
  1. Направи си добро портфолио и визитки. В разговорите, интервютата и всяка директна комуникация, за кратко време ще трябва да кажеш максимално добра информация за себе си. Това рядко е възможно. Затова наличието на визитка, е най-лесния начин да продължиш контакта. На интервю носи своето портфолио, а във визитката сложи интернет адрес, на свое виртуално портфолио. Така заинтересованите от теб ще могат на спокойствие да разгледат твоята трудова биография, твоите умения и качества и евентуално да се свържат отново с теб.
  1. Участвай във виртуални форуми и дискусии. Комуникацията с хора в Интернет също може да доведе до информация или предложение за работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.