Да обичаш работата

Ако обичаш твърде много работата си, трудоспособността ти пада
Учени предупреждават, че работохолиците вредят не само на здравето, но и на кариерата си.

Работохолиците са свикнали да слушат предупреждения, че дългите часове, прекарани в офиса, вредят на здравето им. Според професор Робърт Валерданд от Университета в Квебек обаче, последствията от вманиачаването са още по-широкомащабни. Прекалената отдаденост на кариерата всъщност намалява работоспособността и снижава шансовете за професионално развитие.

Според изследване, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, хората, които наистина обичат работата си, се делят на два типа. Първите, изпитващи „хармонична страст”, дават всичко от себе си във фирмата, но не пренебрегват личния си живот. Те приемат неуспехите с леко сърце, възстановяват се бързо и са готови за нови предизвикателства.

За тях, макар че работата е изключително важна, тя не ги определя като личности.
За разлика от тях, всепоглъщащата страст на патологичните работохолици обикновено е свързана с ниска самооценка и дълбоки комплекси. Самочувствието на представителите на тази група зависи изцяло от професионалната им изява, те преживяват всяка грешка или неудача толкова тежко, че трудоспособността им рязко пада.

Наистина, заплахата от провал ги мотивира да подхождат изключително сериозно към изпълнението на всяка зададена задача, но именно този страх накърнява рационалното мислене, увеличава стреса и намалява продължителността на живота, предупреждават учени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *