В ПУ разкриват бакалавърска програма за ИТ специалисти

Във връзка с постоянното повишаване търсенето на специалисти от ИТ сферата, в Пловдивския университет  „Паисий Хилендарски” (ПУ), и по точно във Факултета по математика и информатика, стартира нова бакалавърска програма „Софтуерни технологии и дизайн”. Въпросната специалност е така структурирана, че да отговаря на постоянно нарастващото търсене на ИТ специалисти. Учебният план се разработва по проект, който е част от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, финансирана със средства от Европейския социален фонд.

Още през предстоящата нова учебна година (2013 – 2014) студентите ще могат да се включат в обучението по ИТ специалността. Кандидатстването по тази програма може да стане без изпит, само с оценка от матура по български език. Това е единствената специалност в момента, за която не се изисква явяване на приемен изпит. За задочно обучение по ИТ специалността са предвидени 40 места, а за редовно – 80.

Успешно дипломиралите се студенти по специалност „Софтуерни технологии и дизайн”, ще могат да намерят реализация навсякъде, където има нужда от ИТ специалисти. Така например, те ще могат да участват в научно-изследователски групи, софтуерни фирми, промишлеността, видео и кино индустрията, търговията, печатници, рекламни агенции, и въобще навсякъде, където се използват софтуерни технологии.

Знаете, че през последните години, търсенето на ИТ специалисти се увеличава постоянно. Квалифицираните кадри обаче са дефицит, и поради тази причина, от ПУ създават тази нова специалност, за да може предлагането на специалисти от ИТ сферата да отговори на търсенето на работодателите. Освен това, вече сме казвали, че в глобален мащаб, ИТ специалистите изостават от развитието на технологиите. Ето защо, тази нова специалност разкрита в Пловдивския университет, ще допринесе не само за предлагането на квалифицирани кадри в ИТ сферата, но и на такива, които са в час с новите технологии, и не са изостанали от развитието им.

Предполага се, че ще има много кандидати по новата специалност, тъй като специалистите в сферата на ИТ, за момента са най-високо заплатени. Поради тази причина пък, множество хора които могат да работят на компютър (използват e-mail, Internet и офис пакет), мислят че са ИТ специалисти и кандидатстват за позиции, на чиито изисквания не отговарят. Трябва да умеем да правим разликата между основната компютърна грамотност и ИТ специализацията (програмиране, софтуерно разработване и т.н.).

Бакалавърската програма за ИТ специалисти на Пловдивския университет, ще допринесе много за насищане пазара на труда в сферата на ИТ. Така, хората завършили тази специалност бързо и лесно ще намират своята реализация по специалността, а работодателите ще могат по-лесно да намират нужните им кадри от ИТ сферата, с подходящи за позицията знания и умения. По този начин, вероятно ще намалее и броят на CV-тата в които пише „работя с Excel”, а да се кандидатства за позиция на ИТ специалист.

Технологиите се развиват изключително бързо в наши дни, което означава, че за да сте добър ИТ специалист и да можете поприще, Вие трябва винаги да сте в час с развитието и иновациите в технологиите и ИТ сферата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *