В кои акции да инвестирам през 2022

инвестиция в акции

За читателите, които тепърва са решили да се впуснат в цветния свят на инвестициите, тази година дойде с доста добри възможности за инвестиции в акции. След сериозния краш, който претърпяха пазарите на Wall Street, бяха настъпили приятни времена, в коиот всичко вървеше нагоре. Който не е инвестирал, той не е спечелил… беше положението. Особено сериозен ръст беше видим в технологичния сектор, където редица компании – печеливши, непечеливши, нови и т.н. чупеха рекорд след рекорд, благо “помпани” от хедж фондове, ритейл инвеститори и т.н. маркет мейкъри на борсата.

Появиха се и куп компании, които бяха изтупани от прахта на забвението, които десетилетия обещават зелена енергия и технология. Пазарът буквално ги понесе във въздуха и балонът започна да се помпа много сериозно. И така до февруари месец 2021 г., когато балона се спука и постепенно тези надценени компании вече 1 година вървят надолу. Някои загубиха 5-6 пъти стойността си, която бяха придобили не съвсем логично. Корекция беше съвсем реална и навременна. Покупки на акции се правят точно по време на корекции. Тук повече по темата.

Hint 1: Топ акции за закупуване през 2022 година са спуканите и завлачени на дъното технологични компании от зеления сектор.

Петролните компании бяха сритани в ъгъла и едва ли не никога повече няма да имаме нужда от петрол и петролни продукти. Да, ама не. Ако четяхме тази публикация през 2020-та година, то най-добрите покупки тогава бяха през септември-октомври месец на силно обезценените петролни и енергийки компании.

2 години по-късно, те са на висота. Петролът гони $100, а компании, които се занимават с добив на петрол, буквално преливат от кеш, изплащат кредитите си, изкупуват обратно своите акции и отново изплащат сочни дивиденти към своите инвеститори.

Чудите се дали сега е подходящ момент за инвестиции в петролни компании? Относително е. И да, и не. От една страна сте пропснали ниските нива, от друга – не е много ясно колко скъп ще стане петролът. Погледнато по този начин можем да кажем:

Hint 2: Петролните компании тепърва ще правят ATH (all-time high). В превод най-висока цена на акциите, откакто е листната на стоковата борса.
Изплащат високи дивиденти към инвститорите си, което е един прекрасен пасивен доход.

Технологичните компании или най-вече гигантите в сектора претърпяха първи удар в края на януари.

Голяма част от технологичните гиганти са силно надценени. Въпреки това, някак инвеститорите или вероятно хедж фондовете успяват да държат цените, каквито искат да бъдат. Не може да пренебрегнем основните правила и да не очакваме, че рано или късно компаниите ще получат реалната си оценка. Разбира се подобни мисли биха могли да ни доведат пропуск и най-вече пропуснати възможности, тъй като компании като Tesla, Microsoft, Apple, Google и Amazon е много вероятно никога повече да не бъдат оценени реално, а да са купувани с надценка. Все пак, ако трябва да обобщим обратно на заглавието и да кажем “Кои акции да НЕ купуваме през 2022 г.?”, то определено технологичните надценени компании са първите, за които се сещаме.

Кои акции да купуваме?

Личните ни предпочитания може да се различават с редица световноизвестни анализатори, както и с всякакви други разбирачи по темата. Затова и никой не е длъжен да приема съвети, освен този – четете, интересувайте се, но накрая винаги сами търсете информация сами, както и взимайте решения сами!

Тази година би било добре да се купуват акции на петролни компании. Все още се възстановяват, плащат дивиденти, имат приличен upside.

Тази година също може да се купуват притиснатите в дъното компании, които развиват водородни системи и продукти. Примерно Hyzon Motors ($Hyzn), Plug Power ($Plug), Bloom Enegy ($BE).

Подценени компании като Himax Technologies ($Himx) – има потенциал за 100% ръст през тази година, както и много солиден дивидент. Очакваме го през лятото.

Следва продължение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.