В кои акции да инвестираме за дивиденти

инвестиране за дивиденти

Ако сега сте решили да започнете да инвестирате, то може да се каже, че имате късмет. Или най-малкото имате възмоността да закупите акции на стабилни компании, които плащат дивиденти на доста промоционални цени. А още по-хубавото е, че глобалната икономическа и политическа обстановка би могла да доведе до още по-ниски цени на акциите. Вероятно се питате защо това е хубаво? Ниските цени на акции дават възможност на инвеститорите, които гледат дългосрочно (5-10… и повече години) да закупят по-голям брой акции на възможно най-ниската цена до т.нар. дъно. “Дъното” през последните месеци буквално “няма дъно”! Причината е, че необузданата инфлация доведе до вдигане на лихвите, а това значи край на евтините пари. Това същевременно означава, че растеж при компаниите не може да се очаква лесно и води до съкращения. Съкращенията водят до увеличена безработица, намалено производство, а това е неприятен кръговрат, в който намаленото производство води до повишени цени, поради недостаъчност. А цялостната комбинацията води до криза, рецесия, стагфлация и съответно изтегляни на кеш от фондовата борса. Вероятно и фалити на млади компании, които работят на загуба и оцеляват благодарение на евтини кредити или издаване и продажба на нови акции, с което пък обезценяват цената им.

… Но да не сме толкова черногледи, заглавието на публикацията е свързано с инвестиции, които да ни носят пасивен доход във вид на дивиденти.

Повечето компании в САЩ (САЩ или останалия свят, ще гледаме основно компании, които се търгуват на NYSE), плащат дивиденти на всяко тримесечие. Има компании, които плащат и месечни дивиденти, а също веднъж годишно, които в повечето случаи са компании, които се намират извън САЩ.

Към днешна дата (28 септември 2022) ще изберем няколко компании, които си заслужават влизане (закупуване на акциите им), както и DCA (dollar cost average) при евентуален спад в цената им в следващите няколко месеца. Целта е постоянство с отделяне на средства ежемесечно, които да инвестираме в акции, които да започнат постепенно да ни носят пасивен доход от дивиденти.

Една страхотна технологична компания, която загуби доста от стойността си през тази година – Intel. Акциите на INTC се продават на $27, а срещу всяка закупена акция ще получавате обратно под формата на дивидивент $1,46 годишно ($0,365 на всеки 3 месеца). Това прави годишна доходност в размер на 5,40%. А това е доста по-добро от депозит в банка.
Отделно, като излезем от текущия мечи пазар и настъпи нов цикъл с бичи настроения на пазарите, акциите на компания е много вероятно да поскъпнат двойно. Също и при добри печалби да увеличават ежегодно размера на изплащания дивидент, каквато масовата практика при по-сериозните компании.

Друга компания, която заслужава внимание и се счита за подходяща за инвестиции е BP.
При текуща цена от $28,56 за брой акция, британския енергиен гигант изплаща дивидент в размер на $1,44 годишно. Това прави доходност 5% на текущите инвестиции.

В по-кратка версия или иначе казано, без да разтягаме локуми ще изброим няколко компании, а всеки сам трябва да прецени къде и колко да инвестира. Много е важно да направите собствено проучване, за да научите повече подробности за компаниите. Риск в инвестициите има и не може да приемем на 100% за сигурно, че компаниите ще продължат да работят с успех.

Ето няколко компании (изписваме символа/ticker от фондовата борса), които изплащат дивиденти:
SFL – 9%
HIMX – 25%
PFE – 3,6%
MRK – 3%
CC – 4%
CMI – 3%
ET – 8%

С постоянство към успех. Дори и скромни суми от порядъка на $100-200 месечно могат да се превърнат в прилична спестена сума, която в дългосрочен план да носи пасивен доход от дивиденти в размер на $100-200 годишно още след първата година. На пръв поглед изглежда малко, но си направете сметката как ще изглеждат отделените $100 месечно след … 3 години. Нека помогнем:
След първата година това са $1200, които при 5% средна доходност от дивиденти носят $5 на месец.
Като инвестирате обратно в акции получените пари от дивидентите, след втората година трябва да имате над $2500, а след третата над $3800 (ако фондовия пазар остане в текущите си настроения, тъй като логиката е да започне възстановяване и тези $3800 е възможно да бъдат над $5000, но…. няма как да знаем). По-важното е, че 3 години след днешна дата, тези отделените $100 на месец… ще започнат да ви носят пасивен доход от дивиденти в размери от сорта на $15-20 месечно. За някои малко, за други посока да ги превърнат в трицифрена или още по-добре..четирицифрена сума месечно в рамките на 10 години.

Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.