Въпроси за HR агенциите

Вече десетки пъти сме говорили за HR агенциите, и предполагам че сте наясно какво е това, с какво се занимава, какви услуги предлага и т.н. Днес обаче, искам да разгледаме някои въпроси, които често възникват у кандидати и работодатели, но не им е неудобно да попитат своя HR. За това, сега ще разгледаме някои от най-честите въпроси относно HR агенциите, на които няма да намерите отговор другаде.

Възможно ли е кандидатстването за няколко длъжности?

Не си мислете, че когато сте регистрирани в HR агенция, и решите да кандидатствате за някоя обявена длъжност, то Вие може да кандидатствате единствено и само за нея. Нищо подобно – HR агенциите дават възможност а кандидатствате за няколко позиции, като е напълно достатъчно само да посочите референтният номер за позицията.

Трябва ли всеки път да изпращам автобиографията си?

Знаете, че когато се регистрирате в някоя HR агенция, Вие предоставяте автобиографията си. Когато обаче кандидатствате за втори, трети и т.н. път, би било добре, ако отново представите своето CV. Това е нужно, защото може нещо да се е променило от предишния път, да сте сменили работата си, да сте натрупали повече опит и т.н.

Какво се случва с автобиографията ми, след като я предоставя в HR агенцията?

Вашата автобиография се превръща в част от базата данни, която всяка HR агенция притежава, поддържа и обновява. По този начин, ако служителите в агенцията сметнат че отговаряте на изискванията за дадена свободна длъжност, те ще се свържат с Вас. Ако не желаете автобиографията Ви да се използва повторно, може да заявите отказа си, и тя ще бъде изтрита от базата данни на HR агенцията.

Кога да очаквам обаждане от HR агенцията?

Ако сте се регистрирали без да кандидатствате в момента за определена длъжност, служители от агенцията ще се свържат с Вас, когато имат подходяща позиция, на чиито условия отговаряте. Ако сте кандидатствали за определена позиция и не сте получили обаждане, то най-вероятно не отговаряте на заложените критерии за конкретната длъжност.

Кога ще сключа трудов договор с работодателя?

Ако сте одобрени за дадена позиция, и сте започнали да работите, то сключването на трудов договор с работодателя Ви не зависи от HR агенцията. Това се прави по преценка на работодателя.

Мога ли да се регистрирам в HR агенция, ако работя на трудов договор?

Разбира се че можете. В HR агенциите няма ограничение да се регистрират само безработни. Всеки човек има право да желае да смени настоящата си работа с по-добра такава, и за това няма никакъв проблем да станете клиент на HR агенция, дори и да работите някъде на трудов договор.

Предлагат ли HR агенциите свободни работни места в чужбина?

По-голямата част от HR агенциите може да предлагат и работа в чужбина. Ако има обявена свободна позиция за чужбина във Вашата HR агенция, Вие може да кандидатствате по нея, без да се притеснявате.

Как да разбера колко ще ми бъде заплатата?

По принцип, практиката на HR агенциите е такава, че обявяват заплащането за дадена свободна позиция, едва когато отправят оферта към кандидата, т.е. на последния етап, когато сте преминали първоначален подбор, тестове и интервюта, и сте одобрен да започнете работа във фирмата, за чиято позиция сте кандидатствали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *