А дали всъщност заплатата ми е малка?

заплатаЩе се опитам да позная едно нещо, преди да започна със статията: 90 % от Вас в момента си мислят точно това – “А дали не заслужавам по – голяма заплата”?
Истината е, че това е нещо, което трябва да се казва. Но, момент!
Нека да не правим като Бай знаете кой и да седнем с компанията на по една чиста ракия. Това е нещо, което трябва да кажем на работодателя си. Без посредници.
Но преди да избързваме с решението си, ние трябва внимателно да обмислим – дали не ставаме нахални. Не се опитвам да кажа, че е нахалство човек да иска това, което смята, че му принадлежи. Искам да кажа, че човек трябва внимателно да помисли какво искаме и да го отстояваме със зъби и нокти след това. Ако вече внимателно сте обмислили решението си да искате по-голямо възнаграждение, то ето няколко съвета как да говорим с работодателя в такъв случай:

1. Говорете спокойно
Ако искате работодателя да помисли върху думите Ви, то трябва да говорите с него спокойно. Ако решите да сте по – ниски и от земята, то вероятно няма да получите исканото. Добре е човек да е скромен, но определено не е добре ако не знае как да искате, каквото и да е. Ако пък сте по – високи и от небето си просите освобождаването. На такива хора, обикновено работодателите отговарят саркастично, а в най – лошия случай: вероятно се досетихте.

2. Аргументирайте се
Ако просто кажете “Искам още пари” или синонимните му, то със сигурност няма да получите нищо повече, освен ритник, отново смятам да Ви оставя да се досетите къде (без извинение).

3. Бъдете уверен
Вие самите трябва да покажете на работодателя, че заслужавате тази промяна. Ако наистина не сте уверен в това, което искате, то най – вероятно висшестоящия ще реши, че просто си опитвате късмета. А работодателите не обичат хазартните типове хора….
Държа да вметна, че в нито един от трите съвета не се споменава ” бъдете невъзпитан “, “бъдете арогантен” или “бъдете нагъл”. Никога не трябва да забравяте, че не Вие сте управител, а този, при когото сте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *