Ако искате да имате високоплатена и същевременно много интересна работа, станете ИТ специалист

it специалисти
Credit: Thinkstock

За никого не е тайна, че ИТ специалистите са и ще бъдат сред най-търсените и най-добре платени експерти. Те са с право истински властелини на пазара на труда и могат с пълна сила да се нарекат наистина успели. Това се дължи на безспорния факт, че притежават идеалното съотношение от любима и интересна работа, която им позволява непрекъснато да се развиват и да градят кариера, и отлично заплащане. Освен това ИТ бизнесът е един от най-модерните днес и предоставя изключително големи възможности за реализация.

Ето защо заплатите на българските ИТ специалисти с голям опит вече са напълно съпоставими с тези в Чехия и Словения, които са далеч по-напред от нас още от времето на соца, но все още са по-ниски средно 2.5 пъти в сравнение с възнагражденията в държавите от Западна и Централна Европа

Затова и причините за изтичането на много ценен интелектуален потенциал извън пределите на страната парадоксално не са финансови. Обикновено така търсените ИТ специалисти сами избират да работят в друга държава, за да напуснат мизерните условия на живот тук, крайно неразвитата инфраструктура, вечните проблемите с администрацията, негативизмът, който е наша родна черта… Сред най-предпочитаните нови дестинации за реализация са Великобритания, Германия, Швейцария, Австрия и Чехия. Най-високото заплащане в сектора в рамките на Европа е в Германия, Швейцария и страните от Скандинавския полуостров. Допълнителните разходи и по-високия социален стандарт свиват чувствително получаваните възнаграждения, а животът далеч от роднини и приятели е цената, която трябва да бъде платена.

Едновременно с това и България се оказва все пак атрактивно място за работа. За съседните балкански държави един от стимулите ИТ специалисти да започнат кариера тук определено е финансов. Така например заплащането в сферата в България е по-високо спрямо това в Сърбия или Македония. За идващите от Западна или Централна Европа, мотивацията да работят у нас обикновено е провокирана от брака им с българин или българка. Така започват много печеливш бизнес, а и избягват специфични законодателни ограничения в собствената си държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *