Автобиография за работа в IT сектора

В наши дни, IT сферата е най-бързо развиващата се, най-перспективна, и най-незасегната от кризата. IT специалисти се търсят постоянно и навсякъде, а и освен това техните заплати не са от рода на 400-500 лв, а са доста по-високи. Може би и поради тази причина, кой разбира, кой не, иска да работи в тази именно в тази сфера. Това обаче не е възможно, тъй като фирмите търсят СПЕЦИАЛИСТИ. Т.е. ако искате да работите в сферата на IT, Вие трябва да имате поне някакъв завършен курс в тази област. В противен случай, изобщо не кандидатствайте за такива позиции.

Приемаме, че тези които нямат познания в тази област, вече са спрели да четат, и за това продължаваме по същество – за хората, които имат квалификация в областта на IT, но все още не са работили по специалността си.

Когато дадена фирма пусне обява, че търси човек или хора за работа в IT сферата (програмисти, системни администратори, тест специалисти и т.н.), и особено ако обяви възнаграждение от порядъка на 1000 – 3000 лв (специалистите в тази област наистина получават такива заплати), то фирменият имейл бива залят от автобиографии на всевъзможни „специалисти”.

Защо сложих думата специалисти в кавички? Защото се срещат много автобиографии, в които пише нещо от рода на „мога да работя с офис пакет, искам да стана порграмист”. Тук е важно да се отбележи, че работата с офис пакет няма нищо общо с работата на програмиста, и подобни автобиографии биват подминавани от работодателите.

Дори и квалифицираните IT специалисти, които обаче не са работили по тази специалност, допускат грешки при писането на автобиографията си (CV). И дори и дадена фирма да търси хора без опит, но с квалификация, все нещо липсва в автобиографиите. Грешката е там, че в сферата на IT автобиографиите се пишат доста по-различно, отколкото в останалите сфери, и кандидатите изготвят своите CV-та по начина, по който са го направили, когато са кандидатствали за работа в друга област.

Знаем, че когато нямаме опит в IT сферата, и започнем да подготвяме автобиография за такава работа, просто се чудим какво да напишем в нея, за да направим добро впечатление. Важно е да кажем, въпреки че повечето от Вас сигурно знаят, че една добра автобиография отваря много врати. Лошата автобиография обаче ограничи възможностите Ви за започване на работа.

Работодателите отделят по не повече от минута, за да прегледат една автобиография. Поради тази причина, е важно, когато подготвяте своето CV, то да бъде максимално стегнато, подредено и достатъчно информативно. Това няма да подведе работодателя, и ще му позволи бързото ориентиране в автобиографията. Това има предимства и за Вас, тъй като, работодателят ще прецени дали отговаряте на изискванията му, и ако не е така, няма да Ви разкарва напразно, да ходите на интервю. Докато, ако автобиографията Ви е лошо написана, дори и да сте специалист от най-висок клас, то вероятно работодателят ще я подмине, тъй като няма да може да се ориентира правилно.

Също така, трябва да знаете, че при подготвянето на CV има значение дали кандидатствате за уеб дизайнер, програмист или друг вид специалност. За да подготвите правилно Вашата автобиография за първата Ви работа в сферата на IT, може да потърсите информация в интернет, как се пише автобиография за конкретната длъжност. Така ще си осигурите правилно написано CV, което заслужава вниманието на бъдещия Ви работодател.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *