Електронно издание за кариера и развитие

Абонамент

10 факта, които няма да научите в университет


КАРИЕРА by admin

10 фактаПлановете ни за кариерно развитие, които имаме като деца звучат толкова лесно, че когато са ни питали “Какъв искаш да станеш, когато пораснеш?”, отговорите са обичайно кратки и ясни като “учител”, “полицай”, “доктор” и “пожарникар”. Когато пораснем и постъпим в университет ни се налага да погледнем по-дълбоко в разнообразието от кариерни възможности. Докато следваме в университет постепенно избистряме посоката, в която се интересуваме и насочваме своите умения и квалификации, но за съжаление не е достатъчно, за да бъдем напълно подготвени за реалността, която ни очаква след завършването, когато излизаме на пазара на труда.
Нека да разгледаме 10 факта, за които следването в университет не успява да ни подготви:

  1. Нямате ограничение по отношение на сферата на работа и образованието, което сте получили! Например журналистиката не ви ограничава да работите единствено като журналисти. Ако сте усвоили добри комуникативни умения по време на обучението си, също може да работите в сферата на маркетинга, PR или бизнес администрация. Всичко зависи от това как ще опълзотворите възможноститите, които ще ви се открият.
  2. Дипломата не е най-важното нещо за бъдещите ви работодатели! Колкото и да не ви се иска да е така, много работодатели не ги интересува какво сте завършили, а какви умения сте придобили. Също и какъв опит имате, което по принцип е най-проблемната част на всички завършили студенти. Поради тази причина е най-добре да не търсите добре платена работа, а дори да работите като доброволци с единствената цел да придобиете така ценните опит и умения, които в последствие ще ви послужат, когато кандидатствате за желана от вас работа и заплата.
  3. Нямате нужда от диплома или иначе казано – не е нужно да сте висшист! В България има прекалено много университети (факт!), в които хиляди студенти се записват да “учат”, с единствената цел да си вземат дипломата за завършено висше образование. Да, но дипломата работа НЕ дава! Именно и поради тази причина на много места никой няма да ви иска дипломата, а ще иска да му покажете какво може да правите, за да допринесете за фирмата му.
  4. Съществуват работни позиции, за които дори и не сте чували! В някои университети има практика да се разпространяват брошури от компании, които предварително да запознаят студентите за кариерните възможности, които ги очакват като завършат и целят да привлекат човешки ресурс, от който да избират. Естествено ако отворите един сайт с обяви за работа ще видите какви ли не възможности за работа в сферата, която вие сте завършили. Естествено придружени с огромен списък от нужни умения и сертификати, които трябва да натрупате някъде другаде.
  5. Оценките в дипломата нямат никакво значение! Голяма част от студентите се борят за оценки, които никой никога няма да погледне. Поради тази причина е добре да наблегнете на разбирането и усвояването на учебните материали, а не да гоните краткосрочно шестиците.
  6. Контакти в университета! Много е важно да съумеете да изградите добра мрежа от контакти с колеги и преподаватели! В много от случаите някой професор, който е забелязал, че имате качества може да изиграе огромна роля в професионалното ви развитие, като ви препоръча на компания от сферата на вашето образование. Контактите с колегите ви от университета са също много важен фактор. Не се знае кога ще ви се наложи да разчитате на помощ от приятел.
  7. Дипломата продава! Когато споменатите по-горе фактори, че дипломата не е от значение придобият обрат и се стигне до факта, че някои дипломи са по-скъпи от други е хубаво да разберете още преди да започнете да следвате в даден университет или дадена специалност, че като завършите ще ви се иска да си намери добре платена работа. Тук дипломата продава на различна цена и юристите вероятно ще са по-добре платени от журналисти.
  8. Университетът не ви подготвя за бъдещата работа! Единствено работата може да ви помогне с трупането на опит и естествено, който има опит и умения е по-конкурентен при намирането на работа от друг. Сами трябва да се справите с това предизвикателство и университета не може да ви помогне.
  9. Работодателите очакват готови кадри! Да, никой не иска да ви наеме, за да ви обучава и да ви плаща за това. Това е и причината да не взимат току що завършили студенти.
  10. Никога не е късно да промениш работата си! Много от завършващите студенти се сблъскват с факта, че се налага да започнат работа, която в последствие не харесват. Не е проблем! Винаги може да промените посоката си и да започнете работа, която е близка до вашата специалност. Виж факт номер 1.


Автор: admin

Ако търсиш работа, сигурно си осъзнал, че традиционните стратегии като изпращане на едно и също CV на 50 компании отдавна не дава резултат. Светът става все по-малък, а конкуренцията по-жестока. За щастие ти имаш нас - екипа на uchebnika.com

Leave a Reply