Електронно издание за кариера и развитие

Абонамент

Тайната на успешното интервю за работа


КАРИЕРА by admin

Основното нещо, което трябва да успеете да комуникирате на интервюиращия е, че сте наистина заинтересуван от позицията, именно в компанията, в която кандидатствате. За да успеете да убедите успешно hr-а, трябва да сте наясно с основните тенденции в индустрията. Това става като четете специфични издания в областта или като общувате с хора, които работят в сферата.Има множество безплатни бизнес бюлетини. Един добър такъв е BGBusiness. Това е безплатен бизнес бюлетин за мениджмънт и бизнес. Друг информационен източник са блогове и форуми на специфична тематика. Добре е да комбинирате това знание със знание за компанията, в която кандидатствате. Това ви прави наистина силен кандидат за позицията.Ето и един НЛП трик. Няма доказателства, че работи, но нищо не пречи да го пробвате…

Опитайте се да говорите със същата скорост с която говори интервюиращият. Хората обичат да им се говори със скоростта, с която говорят самите те. Разбира се, нека да не е очевидно. Съгласете се, че интервюирането на хора не е приятно занимание. Опитайте се да направите живота на hr-а по-лек и той ще се чувства добре във ваше присъствие.

Повечето интервюта за „сериозни“ позиции рядко са на един етап. Целта на първото интервю е да ограничи броя на кандидатите само до най-обещаващите. Следователно вашата стратегия на първо интервю е да се откроите по положителен начин от масата. Това е трудна задача. Универсалния съвет тук е да акцентирате на силните си страни по много недвусмислен и ясен начин.

При вторите и третите интервюта конкуренцията се изравнява и тогава интервюиращите търсят за слаби страни, а не за силни. Тогава ще трябва да „прикривате“ качества. Слушайте внимателно и се концентрирайте върху въпросите. Опитайте се да отговорите на въпроса: „Какво иска да разбере за мен с този въпрос?“ После отговорете това, което ви представя в най-добра светлина.

Ще се радваме да споделите вашия опит с интервюта за позиции…Автор: admin

Ако търсиш работа, сигурно си осъзнал, че традиционните стратегии като изпращане на едно и също CV на 50 компании отдавна не дава резултат. Светът става все по-малък, а конкуренцията по-жестока. За щастие ти имаш нас - екипа на uchebnika.com

6 коментара

Лидия

октомври 15th, 2008

Здравейте,
Занимавам се с човешки ресурси професионално от 6 години. Това, което ми прави впечатление, е че хората идват масово неподготвени за интервю. Имала съм кандидати, които не знаят името на компанията, за която кандидатстват и в същото време кандидатстват за ръководна длъжност. Има глад за кадри в определени области. Според вас има ли връзка българското „висше“ образование. Аз съм завършила в Щатите…

admin

октомври 15th, 2008

Скоро започваме нова секция в блога за образованието и връзката му с кариерата и реализацията. Според нас има доста голяма връзка. Благодаря ти за мнението. Добре е да имаме обратна връзка от специалист в бранша:)

Лидия, според мен връзката между образованието и липсата на кадри е огромна. И то не само висшето, но и в средното и навсякъде.

Лидия

октомври 17th, 2008

Да, но кадрите не са само продукт на образованието. Според мен оновните две причини са Мързелът и Простотията!

Второто е свързано с образованието, но е резултат от първото:)

Много хора не знаят какво означава думата кариера! Какво остава да правят такава?

Някой може ли да ми даде определение в този сайт?

Nikoloff

октомври 17th, 2008

Образованието в България е на световно ниво! Един от най-добрите университети е СУ. Всяка година излизат чудесно подготвени специалисти!

Лидия, виж значението на думата кариера в Тълковния речник!

admin

октомври 17th, 2008

Nikoloff здравей и добре дошъл,

Не споделям мнението ти за Софийски университет, съжалявам!

Относно значението на думата кариера и въпроса на Лидия:

http://www.google.bg/search?hl=bg&q=define+career&meta=

Leave a Reply