Електронно издание за кариера и развитие

Абонамент

Как да продадеш себе си


КАРИЕРА by admin

Много е трудно непрекъснато и активно да се рекламираш, но това е умение, което помага неимоверно в кариерното развитие. Надяваме се тези съвети да ти помогнат да усвоиш това ценно умение. „Да продадеш себе си„, всъщност означава да накараш хората да повярват в качествата ти. Обикновено изразът се използва когато се опитваш да получиш нещо в замяна; когато си търсиш работа или кандидатстваш за повишение. Много хора не могат ефективно да се „продадат“ защото страдат от предразсъдъци и си мислят, че  е арогантно или невъзпитано.Повечето от нас са възпитани в скромност и трудолюбие, в което няма нищо лошо, разбира се. Истината е, че хората имат нужда от реклма, точно толкова, колкото и продуктите, които си купуваме всеки ден. Опаковките са нашите дрехи, PR ни правят приятелите, имаме бюджет – заплата и т. н.

Ще го кажа много ясно. Ти носиш пълната отговорност, за това другите да спрат в забързаното си ежедневие и да забележат работата ти! Няма ннищо лошо в това да признаеш силните си страни. Как се прави това? Ето няколко съвета…

  • Трябва да си вярваш Не е възможно да се продадеш ако не вярваш в собствената си стойност. Трябва да си уверен в способностите си. Трябва да се опиташ да поддържаш високо качество на работата, която извършваш. Фокусирай се върху това, което искаш да бъдеш и се дръж така сякаш си го постигнал.
  • Споделяй знанието си Знанието е ценен ресурс. Не го задържай само за себе си. Помагай на хората като им даваш ценна информация. Така ще демонстрираш уменията си. Когато споделяш наистина ценна информация, хората го разбират и най-вероятно ще ти дадат и те такава.
  • Бъди автентичен Избери си начин, с който да се откроиш от тълпата. Не е задължително да е нещо ексцентрично. Намери начин да създадеш своя собствена марка, която се състои от трите ти имена. Измисли си и малък знак или лого ако искаш. (Подписът също върши работа) Нека това е символ на всичко, което искаш да бъдеш.
  • Бъди честен Един много интелигентен човек е казал „Можеш да лъжеш малко хора за дълъг период от време, можеш да лъжеш много хора за кратко време, но не можеш да лъжеш всички завинаги“. Трябва да си честен с хората. Доверието се гради бавно, особено когато масовата част от хората лъжат, но веднъж спечелено е ценно преимущество.
  • Представи се професионално Всичко, което казваш или правиш създава картина за теб. Една визитна картичка е достатъчна за реализацията на сделка многократно надхвърляща стойността и. Става въпрос за това как си облечен, как се здрависваш и как говориш.
  • Бъди позитивен Накрая, но не и на последно място идв анагласата. Трябва да си положителен. Бъди весел, усмихвай се и показвай интерес към проблемите на другите. Не се оплаквай, не клюкарствай и не се обкръжавай с негативни хора. Това поведение ще привлича хората към теб:)
  • Важно! Тези съвети не са магически трик, с който ще печелиш винаги. Най-важното нещо си ти и уменията ти. Рекламата е най-ефективна когато „продуктът“ е добър.


Автор: admin

Ако търсиш работа, сигурно си осъзнал, че традиционните стратегии като изпращане на едно и също CV на 50 компании отдавна не дава резултат. Светът става все по-малък, а конкуренцията по-жестока. За щастие ти имаш нас - екипа на uchebnika.com

3 коментара

doreen

ноември 5th, 2008

Да, найстина съм съгласна с предложенията и статията!Със сигурност трябва да поискаш, за да ти дадат:)… и разбира се да покажеш нещо, за да те оценят!Така че повече опити и възможност за по-добри крайни резултати!

П.С. Статията ми допада много!

Кръстан

януари 13th, 2009

Напълно съм съгласен с тези съвети! Браво на автора за искрените думи!

Заплата | Кариера

февруари 21st, 2009

[…] за пазара на труда. Трябва да се научиш да се продаваш добре. Записвай си постиженията в работата си (лесно се […]

Leave a Reply