Електронно издание за кариера и развитие

Абонамент

Какво не ни стига, за да имаме мечтаната работа


КАРИЕРА by admin

търся работа[googmonify]0429120405:left:468:60[/googmonify]Наскоро разговарях с една позната, която в момента е изпълнителен директор в мултинационална компания. Попитах я какви качества трябва да притежава един кандидат, за да вземе работата, която иска. Каза ми, че има само три неща …

1. Да говори английски език. Ама да го говори и пише добре, а не само да си мисли, че може. В момента повечето български компании се купуват от чужди инвеститори и английският език се превръща в необходимост. Това включва писане на репорти, водене на кореспонденция и преговори.

2. Да има познания в областта.Ако кандидатсваш в М-тел, например, за позиция „Продуктов мениджър“ има определен обем знания, които трябва да се усвоят. Не е задължително да имаш предишен опит! Не, че ако имаш, ти е в минус, но не е задължително условие. Трябва да знаеш какви са продуктите и с какво се характеризира бизнес модела. Един приятел беше кандидатствал във фирма за доставка на интернет и го питаха: „Какво е телефон?“… Чудесен въпрос, не мислите ли – ако ще продава интернет, трябва да знае как се пренася.

3. Да си между 25 – 30 години, да имаш визия за себе си, т.е. да знаеш какво можеш и как да го направиш и да си добър психолог. Последното говори за твоите способности да общуваш с хората, да ги накараш да ти повярват, че ти си точно техният човек на момента!Специалистите се създават на работното място, а не в университета. Това е нещо като да четеш за войната и да излезеш на бойното поле.

Истината боли, но фактите са такива. Ще очаквам вашите коментари или допълнения с голям интерес.Автор: admin

Ако търсиш работа, сигурно си осъзнал, че традиционните стратегии като изпращане на едно и също CV на 50 компании отдавна не дава резултат. Светът става все по-малък, а конкуренцията по-жестока. За щастие ти имаш нас - екипа на uchebnika.com

3 коментара

bu

юни 6th, 2008

Статията е много добра…определено си заслужава и аз също смятам, че не много ни трябва, за да имаме добра работа, така че три неща найстина стигат-въпросът е дали ги притежаваме !?!

Elena

юни 28th, 2008

Да. Също така е добре да се знае коя е мечтаната работа, все пак. 🙂

Майк Рам

юни 28th, 2008

Какво излиза – че всички над 30 години нямат шансове ли?

Leave a Reply