Електронно издание за кариера и развитие

Абонамент

Здравейте, наближавам трийсетте и съм неомъжена


КАРИЕРА by admin
интервю за работа

Ако едно интервю за работа започне с подобно откровение, значи нещо не е наред. Или питащият е включил във въпросника забранени теми, или на кандидатстващия не му пука. Прието е кандидатите за работа да не отговарят на въпроси за възраст, семейно положение и планирано раждане. Прието е работодателите да спазват правилата. В действителност обаче нещата не стоят точно така.

Покажете силните си страни

Как да реагирате, ако ви притиснат с неудобни въпроси? Специалистите по човешки ресурси ще ви посъветват да откажете коментар. Да изтъкнете факта, че това няма връзка с работата и позицията, за която кандидатствате. Мнозина обаче едва ли ще съберат нужния кураж да последват препоръката. Не и ако много искат работата.

Вероятно ще преглътнат неуместното питане и ще се престорят, че то не ги смущава. Все пак, ако толкова много искате да се харесате, не изпадайте в крайности. Не е необходимо да си измисляте, че имате първичен стерилитет, примерно, за да известите, че не планирате деца. По-добре се концентрирайте върху силните си страни и наблегнете на тях.

Бъдете открити и самоуверени

От гледна точка на работодателя, дългата процедура по събеседване, обучение и въвеждане в работния процес се обезсмисля, ако наетият излезе в майчинство след няколко месеца. За повечето мениджъри, ако една млада жена няма дете, значи скоро ще забременее и това се приема за реална заплаха.

Подобни дискриминационни питания са груба намеса в личния живот на всеки. Дори не е необходимо неетичните въпроси да бъдат задавани директно. Има начини това да стане по заобиколни пътища. Достатъчно е да ви попитат кога сте завършили университета, за да се ориентират за възрастта ви, да речем.

Достойното поведение е да покажете самоувереност и да не допускате навлизане в личното ви пространство. Всяка сериозна компания пък трябва да предвиди в плановете си подобни рискове и да не злоупотребява с некоректни въпроси.

Автор: admin

Ако търсиш работа, сигурно си осъзнал, че традиционните стратегии като изпращане на едно и също CV на 50 компании отдавна не дава резултат. Светът става все по-малък, а конкуренцията по-жестока. За щастие ти имаш нас - екипа на uchebnika.com

Leave a Reply