Електронно издание за кариера и развитие

Абонамент

8 въпроса, на които трябва да си отговорим преди да започнем подготовката на CV-то си.


КАРИЕРА by admin

8vaprosa.gif1. Знаете ли как да напишете CV: формат, презентация, стил?

Свалете CV образци на различни европейски езици.

В момента в България е наложен така наречения Европейски стил на CV или автобиография. Информацията се подрежда по определен начин и следва определени правила, които трябва да бъдат съблюдавани. В противен случай рискувате CV-то ви да бъде отстранено от списъка с одобрени кандидатури.

2. Знаете ли какво да включите в автобиографията си и какво да оставите извън нея?

CV-то трябва да бъде една страницаA4! Ако сте над 40 години с богат жизнен опит може да е две. Виждал съм толкова CV-та на млади хора, които са две страници. Те просто пишат всичко, за което се сетят за да „запълнят“ белия лист. Грешка! Голяма грешка! Както се пееше в една нискобюджетна песничка от близкото минало:)

Бъдете кратки и ясни и давайте по същество. Не изброявайте всичките грамоти и отличия. Вместо това се концентрирайте само върху важните за конкретния работодател умения и способности.

3. Знаете ли какво търси работодателя?

[googmonify]3196946595:right:250:250[/googmonify]

Трябва да сте наясно от самото начало какво изисква конкретната позиция. После трябва да си помислите какво от това, което сте правили отговаря на тези изисквания и да го напишете по интригуващ начин. Не пишете подробно. Изградете си навика да пораждате въпроси в съзнанието на читателя без да давате отговор. Така той ще има за какво да си говори с вас на интервюто. Заинтригувайте любопитството му.

4. Имате ли добра успеваемост със сегашното си CV?Успеваемостта на едно CV се измерва с това дали ви урежда интервюта. Всяко кандидатстване изисква леки „козметични“ промени по CV-то. Това не означава, че трябва да лъжете. Просто трябва да имате перфектно покритие на критериите на работодателя. И да, в крайна сметка важен е крайният резултат – да получите повишение, нова работа … пари.

5. Имате ли усещането, че сте прекалено млад/възрастен за определена работа?

Елиминирайте предразсъдъците си. Нямам какво да добавя.

6. Мислите ли, че сте недостатъчно квалифициран за определена позиция?

Много хора си мислят, че нямат достатъчно квалификациа за да заемат определена длъжност. Друго често срещано явление е да нямат достатъчно опит. Например – Студент завършва магистратура „Бизнес администрация“ и решава да си намери работа (като до момента не е работил). Оправданието е „Компаниите търсят хора с образование и опит, а аз не съм работил до сега… това е парадокс… как мога да имам и образование и опит на 22 години“

7. Имате ли достатъчно техническо време да изготвите вашето CV?

Изрботката на CV отнема доста време. Може да отнеме една седмица. Замислете се колко време ви отне да напишете последното си CV? Честно! Един два часа?! Всяка дума трябва да се обмисли внмателно и да е на мястото си.

8. Можете ли да създадете CV, което да се откроява от стотици други?

Представете си едно бюро претрупано с бели листове. Вашето CV е между тях. Какво трябва да направите за да се открои именно вашето. Да се различите оттълпата. Ако използвате нашите услуги всички тези неща могат да ви струват 9.99 лева.Автор: admin

Ако търсиш работа, сигурно си осъзнал, че традиционните стратегии като изпращане на едно и също CV на 50 компании отдавна не дава резултат. Светът става все по-малък, а конкуренцията по-жестока. За щастие ти имаш нас - екипа на uchebnika.com

3 коментара

SSH_ON

март 21st, 2008

Лично аз предпочитам CV-та от две страници. Зависи от форматирането на текста, но понякога просто е много трудно да се вместиш в една страница. Дори когато съдържанието е максимално стегнато.

Маргарита

март 24th, 2008

И аз мисля, че CV-то трябва да е не повече от 2 страници.Добро впечатление прави, когато си успял да кажеш всички важни неща с няколко думи…трудно постижимо, защото всеки обича да разтяга локуми, но факт.Най-главното е всичко написано да бъде според изискванията и нуждите на конкретния работодател.

vde

септември 10th, 2010

Не съм съгласен с т.2!
CV на средностатистически човек не може да се събере в 1 страница (дори и в две е трудно).
Работодателите искат да видят с какво си се знаимавал дори и описано с няколко думи!
А без извинение, това не се събира в 2 реда!
Ако не сте съгласни с мен и сте работодател, и искате да раменим по няколко думи защо, чуствайте се поканение да ми пишете
vde AT mail DOT bg

Leave a Reply